Sandra Serafia

Kategori: Mjuka kakor

Kladdiga brownie-mumsbitar

 

Du behöver (till ca 20 st):
Smör + ströbröd till formen
2 ½ msk kakao
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad
3 ägg
2 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
100 g hackad valfri choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Ta fram en form på ca 15 x 20 cm och smörj den med smör och ströbröd. Blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa det rumsvarma smöret, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Häll i äggen och vispa ihop till en jämn smet. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Vänd sedan ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen i smeten. Blanda i den hackade chokladen och häll sedan över smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 - 45 minuter. Håll koll på dina brownies under tiden, hur länge de ska stå inne i ugnen beror på hur kladdiga du vill ha dem. Ta sedan ut dem ur ugnen och låt svalna innan du skär upp dina brownie-mumsbitar.

 

Daimbiskvier

 

Du behöver (till ca 20 st):
200 g mandelmassa
½ dl socker
150 g smör
1 äggvita
1 äggula
1 ½ dl florsocker
2 ½ st dubbeldaim
2 tsk vaniljsocker
250 g mjölkchoklad


Gör så här:
Riv ner mandelmassan i en bunke och blanda ihop den med socker och äggvita. Klicka ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper, detta kommer sedan att bli bottnarna till biskvierna. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, i 15 minuter eller tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Låt dom svalna helt. Vispa under tiden ihop rumstempererat smör med övriga ingredienser, förutom daimen och chokladen, till en slät kräm. Finhacka all daim förutom en halva och rör ner i smörkrämen. Bred på smörkrämen på bottnarna och ställ in i kylen/frysen minst en timme. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad, ta fram biskvierna ur frysen och doppa dem i chokladen. Vrid dem när du tar upp dem så att överbliven choklad rinner av. Tänk på att chokladen inte ska vara för varm, för då finns det risk att smörkrämen smälter och rinner av. Finhacka den sista halva daimen och strö över biskvierna som dekoration. Förvaras i kylen, men funkar också utmärkt att frysa in.

 

 

Snickersrutor

Dessa kakor är nog på riktigt det absolut godaste jag vet. Själva kakan påminner väldigt mycket om snickers, fast ÄNNU godare. Förstår ni då hur goda dessa är?! Tryckte nog i oss en hel plåt på en dag här hemma, men om man inte är lika glupska som oss så går de faktiskt att frysa in också. De är löjligt lätta och baka, slängs ihop på ca 10 min och du behöver inte heller ha någon ugn.

 

Ingredienser för ca 10 st:

- 1 burk jordnötssmör (typ 250 g)
- 1 dl sirap
1 dl socker
10 dl krossade cornflakes (eller Rice Crisp)
1 dl kokos
- 1 tsk vaniljsocker

 

Gratinering:

- 300 g mjölkchoklad
2 msk nutella (valfritt, men vem gillar inte nutella?)

 

 Gör så här:
Smält socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull (Det ska ej koka, bara smälta ihop). Rör ner vaniljsocker, kokos och de krossade flingorna i kastrullen och blanda ihop allt väl.
Bred sedan ut smeten på en form (ca 20*30 cm), cirka 1-2 cm hög. Ställ in i kylskåpet eller frysen för kylning. Smält under tiden mjölkchokladen i ett vattenbad, rör ner nutellan
när chokladen är smält. Ta ut kakan ut kylen/ frysen och bred över ett täcke med choklad. Ställ in i kylen/ frysen i cirka en timme för att stelna, skär sedan upp i bitar före servering.

  

 

Upp