Sandra Serafia

Kategori: Glass

Hemmagjord kolasås

 

Här kommer ett riktigt sött & salt recept för dig som är sötsugen. Hemmagjord kolasås är ju SÅ gott och går inte ens att jämföra med den kolasås man köper i affären. Denna kolasås håller sig även färsk i ca en vecka om den förvaras i rumstemperatur, så man kan lätt förbereda den dagen innan. Passar perfekt till den hemmagjorda glassen som ni hittar receptet till här.

Du behöver:
¾ dl strösocker
½ dl vatten
½ dl vit sirap
2 ½ dl vispgrädde
2 krm flingsalt

Gör så här:
Häll i socker, vatten och sirap i en stor kastrull. Låt allt smälta ihop på hög värme och rör om då och då. Låt sockerlagen puttra tills den får en gyllenbrun färg, rör inte om under tiden. Under tiden kan du värma upp vispgrädden i en annan kastrull, den ska bli varm men inte koka. När sockerlagen blivit brun: Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen och låt det koka sakta i någon minut tills kolan tjocknar. Det kommer att bubbla en del, så jag rekommenderar att använda grytvantar. När kolasåsen fått en bra konsistens kan du ta bort den ifrån ifrån plattan och röra ner saltet. Här kan du själv bestämma saltmängden efter att ha smakat av, vissa gillar väldigt salt och andra lite mindre :)

 

Hemmagjord glass på 2 ingredienser

 

Här kommer ett recept på världens godaste och ENKLASTE hemmagjorda glass!
Ett plus är att du inte heller behöver någon glassmaskin, det enda du behöver är en elvisp och en frys.
 
Du behöver:
5 dl grädde
En burk kondenserad mjölk
Någon god fyllning, kan vara allt ifrån hackad daim och kolasås (som jag använt här), choklad, färska bär, dumle, oreo-kakor… Vad du än är sugen på!
 
Gör så här:
Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den kondenserade mjölken. Ta fram en glassform och varva glass-smeten med någon god fyllning. Täck över med plastfolie och ställ in i frysen i ca 4 timmar. Ta fram glassen ur frysen ett par minuter före servering så att den får tina lite. Eftersom grädde är en färskvara så håller sig glassen som godast i max 3-4 dagar. Ät och njut!

 

Upp