Sandra Serafia

Daimbiskvier

 

Du behöver (till ca 20 st):
200 g mandelmassa
½ dl socker
150 g smör
1 äggvita
1 äggula
1 ½ dl florsocker
2 ½ st dubbeldaim
2 tsk vaniljsocker
250 g mjölkchoklad


Gör så här:
Riv ner mandelmassan i en bunke och blanda ihop den med socker och äggvita. Klicka ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper, detta kommer sedan att bli bottnarna till biskvierna. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, i 15 minuter eller tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Låt dom svalna helt. Vispa under tiden ihop rumstempererat smör med övriga ingredienser, förutom daimen och chokladen, till en slät kräm. Finhacka all daim förutom en halva och rör ner i smörkrämen. Bred på smörkrämen på bottnarna och ställ in i kylen/frysen minst en timme. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad, ta fram biskvierna ur frysen och doppa dem i chokladen. Vrid dem när du tar upp dem så att överbliven choklad rinner av. Tänk på att chokladen inte ska vara för varm, för då finns det risk att smörkrämen smälter och rinner av. Finhacka den sista halva daimen och strö över biskvierna som dekoration. Förvaras i kylen, men funkar också utmärkt att frysa in.

 

 

Hemmagjord kolasås

 

Här kommer ett riktigt sött & salt recept för dig som är sötsugen. Hemmagjord kolasås är ju SÅ gott och går inte ens att jämföra med den kolasås man köper i affären. Denna kolasås håller sig även färsk i ca en vecka om den förvaras i rumstemperatur, så man kan lätt förbereda den dagen innan. Passar perfekt till den hemmagjorda glassen som ni hittar receptet till här.

Du behöver:
¾ dl strösocker
½ dl vatten
½ dl vit sirap
2 ½ dl vispgrädde
2 krm flingsalt

Gör så här:
Häll i socker, vatten och sirap i en stor kastrull. Låt allt smälta ihop på hög värme och rör om då och då. Låt sockerlagen puttra tills den får en gyllenbrun färg, rör inte om under tiden. Under tiden kan du värma upp vispgrädden i en annan kastrull, den ska bli varm men inte koka. När sockerlagen blivit brun: Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen och låt det koka sakta i någon minut tills kolan tjocknar. Det kommer att bubbla en del, så jag rekommenderar att använda grytvantar. När kolasåsen fått en bra konsistens kan du ta bort den ifrån ifrån plattan och röra ner saltet. Här kan du själv bestämma saltmängden efter att ha smakat av, vissa gillar väldigt salt och andra lite mindre :)

 

Upp